Ik zoek een tekstschrijver 

Geen inkomstenbelasting als zzp'er in 2019 tot een winst van € 28.047

Weet jij hoeveel aan inkomstenbelasting je als zzp'er in 2019 over je winst moet betalen? In dit artikel laat ik graag zien hoe je in 2019 tot € 28.047, - winst kunt maken zonder ook maar een cent inkomstenbelasting als zzp'er te betalen. Hiervoor hoef je geen gekke trucjes voor uit te halen van obscure bv's op te zetten. Gewoon verstandig omgaan met de regelingen die ons belastingstelsel je biedt, is genoeg. En natuurlijk profiteer je ook bij meer winst van mijn tips! Lees dus snel verder hoe ook jij in 2019 tot € 28.047, - geen cent inkomstenbelasting vergoedingen.

Geen inkomstenbelasting als zzp'er in 2019 tot € 28.047, - winst

Je leest het goed: als zzp'er hoef je in 2019 over een winst tot € 28.047, - geen inkomstenbelasting te betalen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet natuurlijk.

Wil je weten wanneer je in 2020 geen belasting betaalt dan kun je deze link volgen .

Voorbeeld

Stel, je bent startend zzp'er met een te verwachten winst uit onderneming ( als eenmanszaak, dus geen bv ) van € 28.047, -. Je hebt geen andere inkomsten en je hebt 1.225 uur uitgevoerd, waarmee je aan het urencriterium voldoet. Om zo min mogelijk belasting te betalen over je welverdiende winst, kun je gebruikte van verschillende aftrekposten .

Als zzp'er heb je mogelijk recht op onderstaande aftrekposten:

● Zelfstandigenaftrek
● Startersaftrek
● Oudedagsreserve
● MKB winstvrijstelling
● Toepassing heffingskortingen

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

De onafhankelijkheidigenaftrek is de grootste aftrekpost voor zzp'ers. Je komt hiervoor in aanmerking als je geld verdient aan jouw onderneming en als je voldoet aan het urencriterium. Dan mag je een aantal aftrekken van de winst uit onderneming die je hebt behaald. De onafhankelijkheidigenaftrek is in 2019 een bedrag van € 7.280, -. Als je starter bent, kan deze aftrekpost nog hoger uitvallen. Je mag dan het bedrag namelijk verlagen met nog eens € 2.123, -: dit is de vermoedelijke startersaftrek. Deze mag je drie keer toepassen in de eerste vijf jaar van jouw onderneming. Daarom is het belangrijk goed te kijken van het toepassen van de aftrek loont. Geeft het je maar een klein voordeel aan, dan kun je eventueel ook wachten tot het volgende jaar, waarin je er misschien meer aan hebt.

MKB winstvrijstelling

De MKB winstvrijstelling is een directe aftrekpost op je winst. Deze vrijstelling bedraagt ​​in 2019 14%, ongeacht de hoogte van je winst. Als jij winst maakt van € 28.047, - komt dat neer op € 2.610, -. Je hoeft niet te voldoen aan het urencriterium. 

Heffingskortingen 

Heffingskortingen zijn directe toegang op het te betalen belastingbedrag. Ook als zzp'er kom je voor diverse heffingskortingen in aanmerking. De belangrijkste zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Algemene heffingskorting

Elke belastingplichtige in Nederland heeft recht op de algemene heffingskorting. Heb je geen niet de AOW-leeftijd bereikt en heb je geen andere inkomsten? Dan is dat € 2.477, - (tot een belastbaar inkomen uit werk en woning van € 20.384, -). Als je geen andere inkomsten hebt, maar je kunt wel een parttime baan hebben, dan wordt de algemene heffingskorting daar al over berekend. Dit kun je dan niet meer over je inkomsten uit je onderneming heffen.

Arbeidskorting

Over het inkomen dat je uit je winst uit onderneming behaalt, heb je recht op arbeidskorting. Dit is om inkomen uit arbeid te stimuleren. In bovenstaand voorbeeld met een winst van € 28.047, - bedraagt ​​de arbeidskorting € 3.399, -.

Tip: Het is best veel werk om na te gaan welke toeslagen, heffingskortingen en aftrekposten voor jou van belang zijn. Een erg handig hulpmiddel hierbij is de ZZP Aftrekpostenscan. Hierme heb je in 2 minuten inzicht in al jouw mogelijke aftrekposten èn toeslagen bij jouw belastingsaangifte. 

De berekening inkomstenbelasting als zzp'er

Je hebt gezien welke mogelijkheden je tot je beschikking hebt om zoveel mogelijk belasting te besparen. Maar kom je daarmee ook op € 28.047, -? Om dat aan te tonen gaan we over naar het leukste gedeelte van dit artikel: de berekening!

Voor het berekenen van je inkomstenbelasting heb je een jaarrekening en balans nodig. Deze kun je laten maken door een boekhouder maar je kunt deze ook zelf maken via een boekhoudprogramma. Het programma helpt je dan om een ​​berekening hiervoor te maken.

Een aantal boekhoudprogramma's die wij kunnen aanbevelen zijn: 

 

Deze drie boekhoudprogramma's helpen je bij de inkomstenbelastingaangifte. Eventueel kun je ook een boekhouder inschakelen die je helpt helpt of adviseert. In veel boekhoudprogramma's kun je een boekhouder laten meekijken via een gratis meekijk account of functie. Zo kan de boekhouder zelf alle relevante gegevens inzien en hoef je deze niet zelf bij elkaar te zoeken. Tevens kan een boekhouder je dan goed en snel belastingadvies geven omdat hij direct alle gegevens beschikbaar heeft.

Voor de berekening gaan we ervan uit dat je een startende zzp'er bent en dat je voldoet aan het urencriterium. Je maakt winst uit jouw onderneming en je hebt geen bijverdiensten. Daarnaast heb je flink moeten investeren in je onderneming en je zet ook geld weg voor jouw oude dag. In dit voorbeeld kom je in twee stappen tot de belasting die je moet betalen. Eerst berekenen we de belastbare inkomsten uit werk en woning (box 1).

Winst uit onderneming  € 28.047, -
- Zelfstandigenaftrek € 7.280, -
- Startersaftrek € 2.123, -
Belastbare winst € 18.644, -
- MKB-winstvrijstelling € 2.610, -
Belastbare inkomsten
€ 16.034, -

We hebben nu het belastbaar inkomen. Hier zijn de aftrekposten waar je als zzp'er gebruik van kunt maken, al afgehaald. Over dit bedrag wordt belasting berekend in vak 1, waardoor er nog begonnen afgaan.

Te betalen belasting
(36,55% over € 16.034, -)

€ 5.876, -
- Algemene heffingskorting   € 2.477, -
- Arbeidskorting € 3.399, -
Totaal € 0

 

TIP Maak zelf uw eigen berekening met de netto besteedbaar inkomen calculator.

Nog meer belasting als zzp'er besparen?

Als je al mijn adviezen hebt opgevolgd, heb je zoveel mogelijk belasting bespaard. Maar schrik niet: dit geldt alleen voor de inkomstenbelasting . De omzetbelasting (btw) wordt apart berekend. Vergeet dus niet elk kwartaal uw btw op te geven bij de Belastingdienst en op tijd te betalen. Anders krijg je een boete en dat past niet in het thema van maatwerk. Daarnaast krijg je, aan de hand van je aangifte inkomstenbelasting, ook een aanslag Zvw (Bijdrage Inkomensafhankelijke Zorgverzekeringswet). Helaas is hier niets aan te doen. Toch zijn er nog enkele zaken die je als zzp'er kunt inzetten om net dat beetje extra te besparen:

● hypotheekrenteaftrek
arbeidsongeschiktheidsverzekering
investeringsaftrek
oudedagsreserve
lijfrente / banksparen
scholing

Al deze zaken kun je opvoeren bij je aangifte, waardoor je alsnog meer belasting bespaart.

TIP Deze artikelen kunnen ook interessant voor je zijn:

Heb je vragen? Vul dan onderstaand contactformulier in, neem contact op met één van onze regionale boekhoudpartners via zzpboekhoudkantoor.nl of stel je vraag als lid van Het Ondernemerscollectief aan de fiscale helpdesk .

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.


 
zzptekstschrijver.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord