Ik zoek een tekstschrijver 

Kabinet komt met nieuwe rechtsvorm voor ondernemers: de 'maatschappelijke bv’

13 juli 2020

Ondernemers die zich inzetten voor sociale doelen als energie, klimaat, arbeidsparticipatie, zorg, onderwijs en veiligheid, kunnen daarvoor binnenkort een aparte rechtsvorm kiezen: de maatschappelijke bv.

Bedrijven die in aanmerking willen komen voor de juridische status van ‘maatschappelijke bv’ oftewel BVm, moeten in hun statuten een maatschappelijke missie hebben vastgelegd, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, arbeidsparticipatie, zorg of onderwijs. Dat heeft het kabinet afgelopen vrijdag besloten in de ministerraad.

Maatschappelijke missie

Een eerste versie van de nieuwe wet moet nog dit jaar online ter consultatie worden voorgelegd aan de markt, zegt staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) in het FD. ‘Wanneer de reacties binnen zijn, gaat het voorstel voor advies richting Raad van State. Als alles goed gaat, ligt het daar voor de verkiezingen van maart 2021.'

Sociale ondernemingen zijn bedrijven waar de maatschappelijke missie op de eerste plaats komt. Maatschappelijke ondernemingen concentreren zich op onderwerpen als energie, klimaat, zorg, onderwijs, veiligheid en arbeidsparticipatie.

Kaf van koren scheiden

De aparte juridische status moet de maatschappelijke ondernemers erkenning opleveren. Er zijn nu veel bedrijven die zeggen dat ze sociale doelen nastreven, zonder dat met zekerheid is te zeggen of dit werkelijk zo is. Door harde criteria te verbinden aan de status van BVm, moet het mogelijk worden om het kaf van het koren te scheiden.

Bovendien kan de erkenning een rol gaan spelen bij de aanbestedingen van bijvoorbeeld de overheid. Staatssecretaris Keijzer: 'We kunnen nu werken aan een systeem waarin naast de prijs ook de maatschappelijke doelen van belang zijn.'

 

Terug naar overzicht


 
zzptekstschrijver.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord